Д-р Иван Аврамов

Познавам д-р Иван Аврамов от периода, когато бяхме асистенти във Висшия медицински институт – Варна. Макар и с различни специалности, и в различни катедри, високо го ценях като амбициозен и способен лекар. Случи се така, че защитихме дисертациите за придобиване на научна степен „кандидат на медицинските науки“ (понастоящем – доктор по медицина) в едно и също заседание на Академичния съвет на ВМИ – Варна през 1974 г. Този случаен факт ни сближи още повече и за мен е чест, че съм един от близките му приятели, който искрено го уважава за разностранната му култура и човешки добродетели. В книгата „Клетвата“ е описан подробно и увлекателно трудният му житейски път, който го е извел до върховете на българската медицина не само като първокласен специалист акушеро-гинеколог, но и като плодовит научен работник и изявен организатор в областта на здравеопазването. Неговият творчески вечно търсещ ум го тласка към изучаване на нови науки, към създаване на изобретения с практическо значение. Завършеното второ висше образование му позволява да следи интересуващата го световна наука, която творчески внедрява в своите трудове. На проведената викторина през 1970 година д-р Аврамов приятно изненада със своята памет и отличен словоред. Спечеленото призово място в Националната викторина за живота и творчеството на Вл. Ил. Ленин бе напълно заслужено. Ако преди години проф. В. Ванков беше казал за него, че мястото му е в университета, днес бих добавил – д-р Аврамов заслужаваше да бъде сред професорското тяло.
Достойната му биография е ярък образец за подражание от по-младите поколения лекари, посветили се по призвание на медицината.

Проф. д-р Ганчо ПАПУРОВ, доктор на медицинските науки

 

Ivan_Avramov-Razkazi-2012-tragichna-obich

Трагична обич“ – в настоящия сборник авторът разказва увлекателно за лекарското си ежедневие в добруджанските села и за срещите си с хората.

Шир безкрайна, шир необозрима.
Добруджа! И майка, и любима.

Генчо Златев
добруджански поeт

След дипломирането нашето поколение лекари започваше професионалния си път със стаж на село. Избрах далечния за мен добруджански край. Веднага бързам да добавя – не съжалявам за този избор! Той не попречи на мечтата ми по-късно да стана добър професионалист и преподавател в медицински университети.

Добруджа ме плени със своето непознато величие и мащаби и аз я обикнах истински! Сега я описвам такава, каквато я видях, каквато остава и до днес в съзнанието ми: със сурова зима, с прелестно красива пролет, с щедро, богато лято и весела, щастлива есен.

Работата на село играе голяма роля в лекарското усъвършенстване. Практическият опит, добит в условия на пълна самостоятелност, дава значителна професионална закалка. Съвместното споделяне на житейски несгоди с хората, са основа за развитие на всеотдайна любов към всички пациенти, независимо от образование и финансово състояние. Така още от село, в сърцето на здравния работник се запалва малка, неугасваща лампичка, наречена ЧОВЕКОЛЮБИЕ. Това е задължителна величина за успешната дейност на всеки лекар.

Много са положителните страни на селската практика, но ще спомена само нещо, за което младите лекари рядко се замислят – развитото чувство за отговорност. Това усещане лекарят трябва да проявява винаги и навсякъде, към всичко извършено или пропуснато!

Осъзнавам добре, че описаните събития се случиха в едно друго време и не могат да се повторят. Но ги представям, защото все пак трябва да се осъществи някаква приемственост между поколенията.

 Авторът

Клетвата” е автентична история на един неспокоен живот от детство до изтъкнат лекар, преминал през студентските научни кръжоци, през селския здравен участък до ръководна длъжност в здравеопазването на окръжен град. Събрал в себе си като букет любовта към хората, към професията, към семейството с упоритост и изключително много труд авторът достига значителни успехи в своя професионален път. В книгата се преплитат пътеките на личното битие с обществените порядки, съществуващи през годините на съзнателния му живот. Редица моменти от историята на тази динамична, вечно търсеща личност са достойни за подражание от всички млади хора, навлизащи в професионалното си поприще.

 * * *

Лекар съм, акушер-гинеколог в пенсионна възраст. Работих над 40 години любимата професия. Хиляди часове бдях в родилните зали, защото никога не се знае как ще протече едно раждане. Понякога само за минути нормата може да премине в патология. Израждах хиляди деца. Помогнах на още стотици със съвети, консултации и напътствия. Немалко деца бяха кръстени на името ми. И до днес за празника на родилната помощ ме намират и ми се обаждат благодарни гласове. Те ми вдъхват вяра, че не съм живял напразно. Не забогатях от акушерския труд, въпреки че работех и извънредно (платени дежурства), за да изуча децата си, но никога не ми е минавало през ума да искам повече пари от държавната заплата. Раздавах се без мярка. Раздавах сили, знания, умения, вземах от времето за семейството си за благото на хората…

Започнах да остарявам… Годините натежаха върху плещите ми малко повече, отколкото мога да нося, и затова едва забележимо се прегърбих. Среброто в косата ми също се увеличи. Макар и плахо, понякога се появяват и болките в коленете. Те са били налице и досега, но сякаш не ги забелязвах. Така е, защото само допреди 1-2 години продължавах да работя и вниманието ми бе насочено към професионалните ми задължения. Днес, когато дори очите ми ме молят за почивка и се отказвам от любимото си хоби – гоблените, неволно се насочвам към себе си, към целия си съзнателен живот. Във вечерните часове, когато сънят бяга от очите ми, многобройни спомени кръжат в главата ми, връщат се отново и отново. Те са от различни времена, наситени с различни емоции и имат различна значимост. Искам да сложа ред в този безпорядък от спомени, да ги опиша, за да станат разбираеми поне за тези, които ще прочетат книгата. Надявам се това да бъдат моите потомци и някои от тези, които ме познават и уважават.

Още отначало искам да уточня. Мемоарите ми носят подчертан автобиографичен характер. Независимо че съм живял в три обществено-исторически режима и съм свидетел на интересни събития (репресии срещу евреите, преминаване на германски войски, бомбардировки, евакуация, посрещане на руски войски, бригадирско движение и пр.), за които споменавам в следващите страници, аз не изказвам мнение и не правя задълбочени преценки. Заех тази позиция, защото: до 9 септември 1944 г. все още бях дете, до 10 ноември 1989 година, чувствайки негативизма, насочен към мен като син на свещенослужител, бях затворен в себе си, водех ежедневна борба за оцеляване, за професионално утвърждаване и реализиране на една моя младежка клетва. След 10 ноември 1989 година поривът на големите ми надежди пък бе угасен от бързо разгръщащата се корупционна действителност.

С тези спомени ще се опитам да предам своя житейски опит и мъдрост, да ги завещая на деца, внуци и правнуци. Дано успея с изпълнението на тази амбициозна и трудна задача! Дано не съм закъснял твърде много!

Съзнавам, че житейските ценности са променлива величина. Ако нещо днес е ценно и значимо, утре може да бъде сметнато за анахронизъм. Така се менят и преценките за различните поколения. Искам това да се има предвид, когато се разгръщат страниците на настоящата книга. Не смятайте мен и моето поколение за чудаци! Ние съществувахме реално във времето. Живеехме със своите мечти, радости, тегоби и страдания, борейки се с нерадостната действителност. Работехме с жар и съвсем безкористно давахме обич, знания и сили за благото на хората. След тази уговорка искам да ви уверя, че в следващите страници няма да намерите сензационни разкрития, приключенски екшъни, любовни интриги, а един реален живот и човешки отношения, които ще се надявам да ви се сторят любопитни и увлекателни. Всичко написано е автентично, неподправено, за което говорят посочените имена, дати и снимки.

Реших да ви предложа тези спомени, защото, без да се познава мъчителният преход на миналото, не може да се разбере истинската стойност на настоящето. Тези познания имат своя глобален смисъл във всеки момент от живота ни.

Д-р Иван АВРАМОВ

 

Практическо помагало за решаване на кръстословици

Практическото помагало за решаване на кръстословици на д-р Иван Аврамов запълва една продължителна празнина не само в енигматичната литература. Малката по формат книга с над 12 000 думи – термини, природни дадености, имена на личности и произведения от различни науки, се оказва с много по-голяма стойност. В нея са събрани както общообразователни знания, така и такива от отделни науки и изкуства като: балет, музика (само оперите са над 360), литература – стихотворения, поеми, повести, романи. Значителен е броят (над 600) на представените герои и героини на тези произведения. Посочени са много игрални филми със съответните режисьори и изтъкнати актьори. Голяма е поредицата от имена на изтъкнати личности на човечеството – писатели, поети, композитори, художници, скулптори, астрономи, спортисти и други, с отбелязване на тяхната националност и годините, в които са живели.
Подчертана практическа стойност на книгата придава приложеният пълен и актуален опис на всички държави по света с техните столици и парични единици. Днес, в ерата на неограничените пътувания, тази информация представлява едно голямо улеснение.
Достойнство на ръководството представлява екзактното хронологично и азбучно подреждане до 4-ата буква на всяка дума, което позволява бързо извършване на всяка желана справка.
С изброените предимства книгата надхвърля прякото си предназначение за помощник при решаването на кръстословици. Тя представлява изключително ценен енциклопедичен източник, който поднася твърде много знания на всеки разгърнал страниците й.

 

А

Абаносово дърво за мебели – АКАЖУ;

Абсолютна височина на лад – ТОНАЛНОСТ;

Абсолютна превъзходна степен – ЕЛАТИВ;

Абхазки бог, предпазващ от опасности – АЕРГ;

Авиокомпания на Бразилия – ВАРИГ;

• на Германия – ЛУФТХАНЗА;

• на Полша – ЛОТ;

• на Чехия – ЧСА;

• на Румъния – ТАРОМ;

• на Холандия – КЛМ;

• на Унгария – МАЛЕВ;

• на САЩ – ПАНАМ;

• на Скандинавието – САС;

Австралийска актриса „Злоба”; „Мулен руж” – КИДМАН;

Австралийска поп певица – ЛЕНКА;

Австралийска рок група – ИНЕКСЕС;

Австралийска торбеста мечка – КОАЛА;

Австралийска тенисистка от сръбски произход – ДОКИЧ;

Австралийски папагал – ЛОРИКИТ; КОРЕЛА;

Австралийски писател „Сянката на орела” – УОТ;

Австралийски плувец, олимп. шампион – ТОРП;

Австралийски поп певец и актьор – ДОНОВАН;

Австралийски тенисист – ХЮИТ;

Австралийски щраус – ЕМУ;

Австрийска писателкa, „Антихрист” – АВА;

• златна монета – МИНЦ;

• монетна единица – ШИЛИНГ;

• oсведомителна агенция – АПА;

• писателка (1888 – 1960) – БАУМ;

• телеграфна агенция – АПА;

 

Д-р Иван Аврамов, Триптих за Варна (2013)

ТРИПТИХ ЗА ВАРНА

АНТИЧНА,
СРЕДНОВЕКОВНА,
СЪВРЕМЕННА

(Кратка история на черноморския град)

 

 

 

КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ

 

 

През различните периоди на своето хилядолетно съществуване, Варна винаги е била зона на териториални претенции, политически разногласия и военни стълкновения. Същевременно, Одесос – Варна е и мястото, където се преплитат различни култури, религии и взаимните им влияния. Това е една голяма, неизчерпаема тема, актуална и вълнуваща до днес.

Историята на древния Одесос е примамлива и благодатна материя за много книжовници и изследователи. Сега в техните редици се вписва успешно и доктор Иван Аврамов. В послеписа на книгата си, той прави лирично допълнение, от което читателят разбира причината, поради която потомственият пловдивчанин свързва живота си с Варна.

В рамките на сто страници, понякога с емоционални фрази в сбита есеподобна форма, е проследена историята на града в епохите – Античност, Средновековие и Съвремие. Така подборът на заглавието е твърде логичен и удачен. Авторът се стреми да поднесе най-същественото от богатата информация за миналото на Варна. Увлекателно и ненатрапчиво доктор Аврамов подчертава значението на града, към който храни специални чувства. Спазвайки стриктно хронологията на събитията, той се спира на възловите моменти от историята на Варна. Предава я такава, каквато е била – вълнуваща и бурна, мирна и променлива. Това е една истинска история на града, на хората, живеещи тук, на техните вярвания, на икономиката, градоустройството и институциите, организирали живота в него.

Историческите епизоди са отразени правдиво и точно, а цитираните имена и дати предават на изложението по-голяма убедителност. По този начин и малката по обем книга добива пълнота в интерпретацията на споменатите събития. Горното е предимство пред трудоемкото търсене в хилядите страници информация на същата тема, представена в множество трудове. Разбира се, това е постигнато при добро познаване на материята, значителен труд, голяма амбиция и подчертана любов към града, неща, които д-р Аврамов видимо притежава.

Приятно ми е да отбележа, че авторът, един ерудит без специално историческо образование, се стреми да бъде максимално коректен с изворния материал. Той посочва редица археологически находки, артефакти и писмени източници като конкретни доказателства на правените съждения.

Настоящият труд се явява един сполучлив опит за възхвала на величавата история на този български град. Всички описания и интерпретации върху историята на Варна са добре дошли, те се приемат като известен принос към краезнанието на града. Лекият стил, с който борави авторът, е гаранция, че книгата ще достигне до хората от всички възрасти, най-вече сред младите. Третата част от триптиха представлява интерес както за наши, така и за чужди туристи и летовници.

 Кънчо Григоров
Уредник в Регионалния
исторически музей
град Варна

ВЪВЕДЕНИЕ

 

Единственият ни дълг към историята

е да я пренаписваме.

Оскар Уайлд, английски белетрист

 

Настоящата книга е посветена на най-красивия черноморски град, наричан „Царицата на Черноморието”. Съвременна Варна очарова с внушителната си гледка – пристанището, Аспарухов мост и ширналите се нови квартали както на запад и по крайбрежието на морския залив, така и на юг до нос Галата. Заобиколен от водните прегръдки на едноименното езеро и безкрайната морска шир, защитен от северните ветрове с високото Франгенско плато, градът е истински оазис за живот и творческа дейност.

Геофизическото местоположение на Одесос-Варна му е създала завидна популярност още от дълбока древност. Апетити към него са проявявали много народи и империи. Нескончаеми са били споровете за владението му. За него са кръстосвани много интереси, политически интриги и остри мечове. През всички исторически епохи, независимо от своите владетели – елини, македонци, римляни, византийци, българи или османски турци, градът винаги е бил отворен към света. Свързвал се е с близки и далечни народи, опознавал и възприемал тяхната култура и ценности. Жителите му са имали възможност първи на Балканите да се запознаят с най-древната Микенска култура. Тук последователно са оставяли следи още и византийска, римска и османска култури.

Град Варна е известен не само с неповторимите географски дадености, с уникалния си климат, красиви околности и изключителна история. Днес той добива все по-голяма популярност и със своите всеобхватни културни прояви. Неговите многобройни международни фестивали (над 30), галерии (над 40), много музеи, спортни и други уникални забележителности го нареждат сред най-известните културни центрове на Европа. Почти няма европейска страна, която да не е участвала в неговите културни мероприятия. Още от създаването си, през вековете и до днес град Варна е свързан с Европа и представлява нейна неделима част.

Предлаганото повествование, изброените събития и обекти ще доближат любителите на исторически познания до древното минало и преуспяващо съвремие на този вечен град. Настоящото четиво не претендира за строг научен труд. То представлява едно по-разширено есе, което нарекох триптих, заради наличието на три части, обединени от обща идея и приемственост в сюжета. Ползите от всяко представяне на историята на Варна са многобройни, всеобхватни и безспорни. Книгите с подобна тематика, влизайки в библиотеки, читалища, домове, офиси, хотели, дори в електронната мрежа, ще превърнат непознати и непопулярни епизоди в понятна реалност. Те приобщават хората към миналото и настоящето на нашия изключителен град, устоял на исторически и обществени катаклизми. Ние, съвременните българи, неговите жители и наследници, трябва да познаваме всичко изградено и изживяно от нашите предци, да го оценим, опазим и предадем на идващите поколения!

Писанията с историческа тематика имат високи и безпристрастни критерии. Надявам се, тази творба, събрала щрихи от хилядолетната история на Варна, да отговаря на тези изисквания и заинтересува нашата и чужда общественост.

 

 Авторът

 

Д-р Иван Аврамов, Седем дни в Италия

Д-р Иван Аврамов, Седем дни в Италия

 Седем дни в Италия

Много време не бях предприемал далечно пътуване, защото годините ми натежаха. Стремил съм се винаги да бъда близо до дома си. За възрастните е характерна известна вълнуваща несигурност и боязън от неизвестното. Затова се отнесох резервирано към предложението на дъщеря ми да идем за няколко дни в Италия. Не става въпрос за включване към екскурзионна група, а за самостоятелно пътешествие. Дъщеря ми Донка е лекар във Варна, владее английски, немски, испански и италиански. Последният език учи упорито, за да общува със сватовете си, които са италианци. Поводът за пътуването бе предстоящият концерт на тримата световноизвестни тенори: Андреа Бочели, Пласидо Доминго и Хосе Карерас в известния с оперни постановки и концерти амфитеатър „Арена“ в град Верона. Това са любимите певци на дъщеря ми и тя не пропуска техни дискове и изяви. Чрез интернет успя дори да осигури билети за цялата фамилия – за мен и жена ми, както и за двете си деца, внуците ми Ивайло и Ралица. Аз също не съм безразличен към тези прочути гласове, а и възможността да видя Италия, макар във втората половина на живота си, надделя при вземането на решение. Съгласихме се. Всяко посещение на непознати места обогатява личността с компетентни сведения, култура и мироглед. Затова в древността хората, посещавали близки или далечни страни, са наричани мъдреци. Оставихме на дъщеря ни да определи маршрута. Беше пътувала в този район и можеше да комбинира обекти, разстояние и време.

Обикновено за такава екскурзия е добре да се прегледа и прочете справочна литература, но не разполагахме с време за подобна подготовка. Наистина, чел съм много неща за Италия, но все пак ми предстоеше дълго пътуване и срещи с непознати хора, географски и исторически обекти. Затова през цялото време пътувах с отворен бележник и нанасях всички впечатления, имена, дати и години. Тефтерчето ми се превърна в първоизточник на настоящия пътепис.

Убедих се в изключителната роля на Интернет, защото билетите за самолет, влак и резервациите за нощувки бяха извършени чрез него. Трябваше да летим от Констанца до Пиза. От Варна до летището в Румъния ни отведе микробус, който успя да събере нас, петимата, и четири неголеми куфара. Полетът осъществихме с ирландската авиокомпания „Ryanair“…

 

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.