Румяна Янкова

Rumyana_Yankova_v

Румяна Янкова е родена в Добрич. Завършва езикова гимназия „Гео Милев“ с немски и английски език, профил „Екскурзоводство“. През 1982 г. завършва във Варна Колеж по туризъм с немски и руски език, специалност „Организация на туристическото обслужване“. По-късно продължава образованието си във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“, специалност българска и немска филология. Работи като преподавател по немски език от 1984 година в Техникум по икономика, ОУ „П. Волов“, СОУ „Димитър Талев“, а от 1999 г. – в езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич. В момента преподава на учениците от 10 и 11 клас в специалните класове, обучаващи се за немска диплома.
Има със свои ученици високи постижения в национални и международни олимпиади по немски език, участва в редица международни проекти.
През последните години получава много награди: наградата на кмета на Добрич, наградата „Константин Величков“, награда за най-добър тест за ДЗИ по немски език от Министерството на образованието.
Занимава се с театър на немски език. През 2013 година нейният клас получава в Бургас на Националния театрален фестивал първо място в разред театър на чужд език.
Има издадени 10 помагала на немски език и 3 учебни системи с издателство „Летера“ – Пловдив, „Коала“ – Пловдив и АПН в Бургас. Поредното издание е с издателство „Мартине“.
 

Писмена комуникация за ДСД 2 ,
клас 11/12 на езиковите гимназии

Schriftliche Kommunikation DSDII Stufe  C1,
Klasse 11-12, Niveau B2- C1

Rumyana-Yankova-Korica-2017-DSD-stufe-2k

 

 

VORBEREITUNG

Rumyana_Yankova_Vorbereitung_23022016

Помагало за 10-12 клас на езиковите гимназии и езикови училища със засилено, интензивно обучение по немски език. Помагалото съдържа важна информация за промените и подредбата на папката за изпита, изразни средства за устен изпит и презентация, въпроси към всяка асоциаграма по 30 основни теми и над 200 подтеми и аспекти.

 

 

 

THEMENKOMPLEX
TEIL 2

Themenkomplex-Teil-2-cover

 

THEMENKOMPLEX
TEIL 3

Themenkomplex-Teil-3-cover

 

Румяна Янкова

 

Rumyana_Yankova_Korica_14082014

Учебно помагало по немски език Bist du fur oder dagegen като първи чужд език, ПП, при подготовка за  изпитен формат DSD-Stufenprufung B2- C1

Настоящото учебно помагало е предназначено за ученици в езикови гимназии, обучаващи се в специалните класове за немска диплома.

Нивото му е B2-C1

Целта на помагалото е да послужи при подготовката за изходящия писмен и устен изпит в 12 клас.

 • Формат и структура: Съобразени са с изискванията на МОМН за доброто овладяване на следните компетентности: писане, говорене.

Състои се от две части:

 Подготовка на писмен изпит:

 • писане на съчинение по зададен текст, диаграма, въпроси
 • изготване на про- и контра аргументи за писане на аргументативно съчинение
 • правила и изрази за построяване на аргументативно съчинение
 • правила за подготовка на папка с тема
 • примерна папка

Подготовка за устен изпит:

 • правила за подготовка на презентация, дискусия, доклад
 • въпроси към асоциаграми
 • въпроси към темите на папките

 

 

 

Sprechen  Schreiben …

Rumyana-Yankova-Korica-3_19022014

Румяна Янкова

THEMENKOMPLEX

TEIL 4

Rumyana-Yankova-Korica-4_Teil_4

Румяна Янкова

THEMENKOMPLEX

TEIL 5

 

Korica_Teil_5 front 400

 

Rumyana Yankova

Fur die 10-12 Klasse der profilierten Gymnasien

Учебно помагало по немски език като първи чужд език, ПП, при подготовка за различни изпитни формати (DSD, Test DaF, ДЗИ). Учебното помагало е част от системата Themenkompex 1-4 и има за задача да подпомага обучението в СИП. Темите, които са включени в него не са разработвани в други учебни системи.

 • Част 5 съдържа 15 тематични области, съобразени с учебната програма и представящи достъпно на това ниво познания за модерния немски език. Текстовете от различен жанр са автентични и сравними с културата на българските ученици.
 • Част 5 съдържа следните теми: самотни майки, неграмотност, работа в чужбина като детегледачки, Каршеринг, Каучсъфинг, демокрация и толерантност, целодневни училища, хотел „Мама”, Бърза закуска, здравословни ли са кафето и какаото, евтаназия, магазини „леля Ема”, социална система за взаимни дейности, работа от дома.
 • Формат и структура: Съобразени са с изискванията на МОМН за доброто овладяване на следните компетенции: четене, писане, говорене.
 • Всяка тема съдържа:

– Текстове с лексико-граматични задачи – със зададени думи, с пропуснати думи, с варианти за избор

– Текстове за четене с разбиране от различен формат – с липсващи части от изречения, с варианти за избиране на правилен отговор, с верен, грешен или липсващ отговор в текста, с отворени въпроси и др.

– Задачи за описване на диаграми и асоциаграми

– Създаване на писмен текст по определена задача

– Въпроси за дискусия по съответната тема

– Към част 5 има отделен ключ с отговори на задачите

Korica_Teil_5 back 500

 

 

Румяна Янкова

Rumyana-Yankova-Korica-1_2013-08-23-500pxLEISTUNGSKLASSE MITTENDRIN

TRAININGSBUCH FUR DIE VORBEREITUNG AUF DIE AUFNAHMEPR?FUNG IN DIE DSD- KLASSEN

Учебно помагало по немски език като първи чужд език, ПП, при подготовка за входящия изпит в специалните класове за немска езикова диплома (DSD) и при подготовката за олимпиада.

Съдържа текстове, съобразени с учебната програма, предоставящи по достъпен начин познания за модерния немски език. Разнообразните текстове от различни жанрове са автентични и сравними с културата на българските ученици.

Състои се от две части: писмена и устна подготовка

Писмена подготовка: Текстове с различни лексико-граматични задачи: с пропуснати думи, със зададени думи, с варианти за избор

Текстове за четене с разбиране: с правилен и грешен отговор, с правилен, грешен и липсващ отговор, с варианти за избор на правилен отговор, с отворени въпроси, с липсващи части от изречението, със задачи за подреждане.

Писане на резюме на кратки истории

Устна подготовка: пословици, ситуации, текстове с отворени въпроси, описание на картини

Формат и структура: Съобразени са с изискванията на МОМН за доброто овладяване на следните езикови компетентности: четене, писане, говорене

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.