Димитър Узунов

60 години хандбален клуб „Добруджа“ – гордостта на Добрич

 

Димитър Узунов е роден в Добрич през 1980 г. Завършва Езикова гимназия „Гео Милев“ и Икономически университет – Варна, след което започва работа като журналист. В местната телевизия „Добруджа кабел“ коментира в преки излъчвания домакинските мачове на хандбален клуб „Добруджа“. Работил е още като кореспондент на националния спортен канал „Ринг“ и в сайта Добрич Онлайн. Винаги много близо до отбора, той е пряк свидетел на най-големите му успехи – титлите, спечелените купи, победите в Европа.
Първата му книга е за всички, които обичат Добрич, Добруджа, историята, спорта, хандбала.

 

Предговор

В ръцете си държите моята сбъдната мечта. Тя се зароди отдавна и настъпи точният момент за нейното реализиране. Шестдесет години след основаването на хандбален клуб „Добруджа“ излиза първата книга, посветена на славната му история.

Писането е самотно занимание, но издаването на книга е колективен процес. Благодаря на всички, които ми помогнаха да осъществя тази моя дългогодишна идея.

Започнах работата по книгата с леко притеснение. Познавам в детайли успехите на хандбален клуб „Добруджа“ през новия век, но историята му започва още преди моето раждане. Среща след среща, разговор след разговор, пъзелът започна да се подрежда. Отделните истории, които събирах, се допълваха една друга, за да се получи пълната картина. Благодаря на всички хандбалисти и треньори, които приеха присърце начинанието ми и се включиха в създаването на тази книга с информация и снимки. В отдавна неотваряни кутии и чанти дълги години са чакали да бъдат потърсени запазени протоколи от мачове, стари вестници, картички и фотоси със старателно написани на гърбовете им резултати и имена на съставите. Благодаря на Георги Андреев, Никола Дончев, Върбан Стоянов, Иван Стоев, Тодор Паунов, Желязко Димитров, Иванка Драганова, Николай Минчев, Георги Минков, Даниела Обретенова, Митко и Йорданка Добреви, Добромир Русев, Красимир Станков, Красимир Коев, Светослав Божков, Момчил Радичков, Иван Иванов, че споделиха с мен и читателите на тази книга своите спомени.

Благодаря на всички треньори и състезатели, прославяли през годините хандбален клуб „Добруджа“ в страната и чужбина, че ме вдъхновиха с успехите си, за да напиша тази книга.

Начинанието ми нямаше да стане факт без помощта на спонсорите. Благодаря за финансовата подкрепа за издаването на книгата на Община град Добрич и на Момчил Радичков – собственик и управител на автосервиз „Радичков Ойл Сервиз“ в Добрич.

Благодаря на редактора и издателя на книгата Николай Мирчев за всички ценни съвети и удоволствието да работим заедно. Горд съм, че моята първа книга носи логото на издателство „Мартине“. И знам, че то ще бъде и върху втората.

Уважаеми читатели, от следващата страница започва едно пътешествие във времето. То ще Ви пренесе през десетилетията с всички най-големи постижения на юношите и девойките от школата, на мъжкия и женския отбор на хандбален клуб „Добруджа“, ще Ви срещне със стотици спортни герои и най-важните им победи, спечелените от тях титли, медали и купи.

Пожелавам приятно четене на всички, които обичат историята, Добрич и „Добруджа“, спорта и хандбала – точно като мен и хората, които ми помогнаха в издаването на дебютната ми книга.

 

Авторът

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.